fbpx

Συνδέσου με την Κέρκυρα

Βρες επιχειρήσεις στην Κέρκυρα
ή δείτε όλες τις καταχωρήσεις
Ο Λογαριασμός μου Πνευματικά Δικαιώματα Έξοδος
Επαγγελματικός Οδηγός Δωροεπιταγές Μικρές Αγγελίες Τοπικά Νέα
Σύνδεση Εγγραφή
Καιρός Κέρκυρας
Δρομολόγια Πλοίων
Δρομολόγια Κτελ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία
Κίνηση στους Δρόμους
Χρήσιμα Τηλέφωνα

Μένουμε σπίτι με τον Αριστοτέλη Μέγκουλα!

19 Μαρ, 2020

Γράφει ο Αριστοτέλης Μέγκουλας
Ιδιοκτήτης του Pomo d’Oro

Σε μια πρωτόγνωρη στιγμή όπως αυτή που ζούμε η αίσθηση της ασφάλειας και της φροντίδας είναι το συναίσθημα που επιζητούμε. Και ποιος καλύτερος τρόπος να φροντίσεις και να θωρακίσεις πραγματικά τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου από την καλή και νόστιμη τροφή.

Το πλύσιμο των πιάτων, τα σκεύη, η κούραση, η ρουτίνα, η έλλειψη έμπνευσης, η δίαιτα, η έλλειψη χρόνου είναι οι πιο συνηθισμένες δικαιολογίες για να μην μαγειρεύουμε στο σπίτι. Δικαιολογίες που δεν έχουμε πια. Η κουζίνα μας είναι η καρδιά του σπιτιού και οι στιγμές που μοιραζόμαστε γύρω από το τραπέζι πολύτιμες. Θα σας εκμυστηρευτώ συνταγές απλές, νόστιμες και σούπερ θρεπτικές, με όλα τους τα μυστικά και ακριβείς ποσότητες ώστε οι προμήθειες να είναι στοχευμένες και εύκολες. Το άγγιγμα σας, η φροντίδα, η αγάπη και το μεράκι είναι τα μαγικά συστατικά που θα προσθέσετε εσείς και θα μετατρέψουν, αυτή τη δύσκολη στιγμή από πραγματικότητα σε ανάμνηση που μας έκανε πολύ πιο δυνατούς.

Καρμπονάρα με Σαλάμι "Σαλάδο" Κέρκυρας

Υλικά για τέσσερα άτομα
400 γραμμάρια σπαγγέτι ή ριγκατόνι
6 κρόκους από μεσαία κατά προτίμηση βιολογικά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. Σαλάδο, σαλάμι αέρος καπνιστό Κέρκυρας
80 γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα Κέρκυρας (ή κεφαλοτύρι) ώριμο
30 γρ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Βάλτε την κατσαρόλα με 4 λίτρα νερό σε εστία με καπάκι να έρθει σε βρασμό. Παράλληλα κόψτε το σαλάμι σε μικρούς κύβους, τρίψτε το τυρί στην πιο λεπτή πλευρά του τρίφτη και ξεχωρίστε τους κρόκους από το ασπράδι.
Μόλις το νερό έρθει σε βρασμό αλατίστε, ρίξτε τα σπαγγέτι, το θερμικό σοκ θα σας εξασφαλίσει ότι τα ζυμαρικά σας δεν θα λασπώσουν , περιμένετε ένα λεπτό και ανακατέψτε. Σε αυτό το στάδιο χαμηλώστε λίγο δεν χρειάζεστε πλέον έντονο βρασμό και συνεχίστε το μαγείρεμα τους ανάλογα με το μέγεθος του ζυμαρικού και τις οδηγίες για ένα αποτέλεσμα «al dente».
Διαλέξτε ένα τηγάνι ή χαμηλή κατσαρόλα, αρκετά μεγάλο για να χωρέσει τα ζυμαρικά και ξεκινώντας από κρύο σκεύος βάλτε σε μέτρια εστία τους κύβους σαλάμι. Πρέπει να έρθει σταδιακά σε θερμοκρασία για να λιώσει το λίπος του χωρίς να καεί, να απελευθερώσει τα αρώματα, την γεύση του και να γίνει ελαφρά τραγανό.. Σε μία λεκάνη βάλτε τους κρόκους, το τυρί, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε πολύ καλά.

Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα μεταφέρετε με τσιμπίδα στο σκεύος με το σαλάμι. Εκτός εστίας προσθέστε 50 γρ από το νερό βρασμού στα ζυμαρικά και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε 50 γρ από το νερό βρασμού των ζυμαρικών στο μείγμα τυρί αυγό ανακατεύοντας για να έρθει σε θερμοκρασία. Ρίξτε το μείγμα στο σκεύος με τα ζυμαρικά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσει κρεμώδη υφή η σάλτσα σας. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ζεστό νερό και συνεχίστε το ανακάτεμα.

Σερβίρετε αμέσως σε ζεστά κατά προτίμηση πιάτα. Τρίψτε λίγο φρέσκο πιπέρι ακόμα στο πιάτο, προσθέστε μερικές νιφάδες τριμμένου τυριού και καλή σας απόλαυση.

Μυστικά που μοιραζόμαστε
Είναι μία πολύ απλή και αγαπητή από όλους συνταγή με μερικά σημαντικά στάδια. Η επιλογή των υλικών, το σοτάρισμα του αλλαντικού, τον σωστό βρασμό των σπαγγέτι, την θερμοκρασία και την σωστή ομογενοποίηση της σάλτσας. Το σαλάμι αέρος Κέρκυρας θα σας προσφέρει μία πολύ ενδιαφέρουσα ένταση καθώς εκτός από γεύση του ώριμου αλλαντικού θα προσφέρει άρωμα από το κάπνισμα, το σκόρδο και το πιπέρι. Το ώριμο τυρί θα δώσει αλμύρα, οξύτητα γεύση από βούτυρο και ξηρό καρπό ενώ η σκληρή υφή του επιτρέπει την δημιουργία σάλτσας που δεν θα γίνει μαστιγωτή. Προσοχή λοιπόν στο αλάτι και το πιπέρι γιατί όλα μας τα υλικά έχουν ιδιαίτερη ένταση. Για μία νότα φρεσκάδας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο τέλος ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αν σας περισσέψει επειδή δεν ξαναζεσταίνετε προσθέστε λίγο από τα ασπράδια ανακατέψτε βάλτε σε ταψί με τριμμένο τυρί από πάνω και φουρνίστε να γκρατιναριστεί.
Μπορείτε να προσθέσετε υλικά πχ. κολοκυθάκια, μανιτάρια.
Ταιριάζει με κόκκινη μπύρα, λευκό ή κόκκινο κρασί περασμένο από βαρέλι με υψηλή οξύτητα.

Μοσχαράκι λεμονάτο με πατάτες, μανιτάρια και καρότα

Υλικά για 4-6 άτομα
1 κιλό μοσχαρίσιο χτένι ή άλλο κομμάτι για μαγειρευτό
2 μέτρια κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κλαράκι σέλερι ή 80 γρ σελινόριζα
4 μέτρια καρότα
4-8 μανιτάρια
2-4 πατάτες
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι 70%-κόλιανδρος ξηρός 30%
1 λεμόνι χυμό

Προετοιμασία-Εκτέλεση
Κόβετε το κρέας σε τέσσερα ή περισσότερα κομμάτια. Πασπαλίζετε καλά με αλάτι και φρέσκο τριμμένο μείγμα πιπέρι-κόλιανδρο. Σκεπάζετε και αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Παράλληλα ετοιμάζετε τα λαχανικά. Κόβετε το κρεμμύδι και το σέλερι σε μικρό καρέ. Αφαιρείτε την πράσινη φύτρα από το σκόρδο. Καθαρίζετε τις πατάτες και κόβετε κυδωνάτα. Καθαρίζετε τα μανιτάρια από τυχόν χώμα. Καθαρίζετε τα καρότα και κόβετε στα δύο.

Βάζετε μια κατσαρόλα αρκετά φαρδιά να χωράει όλα τα υλικά σε δυνατή εστία. Μόλις κάψει καλά προσθέστε ελαιόλαδο αρκετό να καλύψει τον πάτο και δίνετε χρώμα στο κρέας από όλες τις πλευρές. Αφαιρείτε το κρέας και χαμηλώνετε την εστία στο ελάχιστο. Προσθέτετε ελαιόλαδο και γιαχνίζετε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το σέλερι για δέκα περίπου λεπτά να ιδρώσουν. Στη συνέχεια επαναφέρετε το ροδισμένο κρέας και προσθέστε τα υπόλοιπα λαχανικά. Προσθέστε νερό να καλύψει τα υλικά σκεπάστε την κατσαρόλα και συνεχίστε σε πολύ απαλή εστία το μαγείρεμα για δύο ώρες ή μέχρι το κρέας να λιώνει κυριολεκτικά.

Ανακινείτε τακτικά και προσθέτετε νερό αν χρειαστεί. Όταν είναι έτοιμο αφήστε να δέσει η σάλτσα, προσθέστε τον χυμό λεμόνι, δοκιμάστε, διορθώστε σε αλάτι και συστήνω αρκετό μείγμα πιπέρι-κόλιανδρο. Αφήστε σκεπασμένο 10 λεπτά να ξεκουραστεί. Σερβίρετε σε βαθύ πιάτο με αρκετά λαχανικά, μπόλικη σάλτσα, σταγόνες ελαιόλαδο και φύλλα μαϊντανό.

Μυστικά που μοιραζόμαστε
Θέλει λίγο υπομονή να μαγειρευτεί όση ώρα χρειαστεί χωρίς έντονο βρασμό. Θα καταλάβετε ότι έχετε πετύχει ένα τέλειο μαγείρεμα όταν το κρέας λιώνει αλλά στο εσωτερικό παραμένει κοκκινωπό. Όταν είναι γκρι έχει παραμαγειρευτεί σε υψηλή θερμοκρασία, παραμένει σκληρό και στεγνώνει. Μπορείτε να κάνετε ακριβώς τα ίδια βήματα και να ολοκληρώστε το μαγείρεμα στον φούρνο ή σε γάστρα.

Με λίγη δημιουργική διάθεση προσθέστε δύο δάκρυα μαστίχα και μερικά ολόκληρα κουμ κουάτ. Απολαύστε με τους αγαπημένους σας. Ταιριάζει με λευκά κρασιά που έχουν υψηλή οξύτητα και λίγο πέρασμα από βαρέλι ή μια λεμονάτη weiss μπύρα.

Ριζότο λαδολέμονο

Υλικά για τέσσερα άτομα
1,2 λίτρο νερό
320 γρ ρύζι καρολίνα Μακεδονίας
2 σκελίδες σκόρδο
2 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κ.σ ανάμεικτα μυρωδικά ψιλοκομμένα
1 δαφνόφυλλο
4 κ.γ κάπαρη
1 λεμόνι ακέρωτο
4 κ.γ καβουρδισμένο αμύγδαλο
Χοντρό μαγειρικό αλάτι ,πιπέρι
12 ελιές καλής ποιότητας εκπυρηνωμένες κομμένες σε φιλέτα
100 γρ κεφαλογραβιέρα Κέρκυρας τριμμένη
80 γρ βούτυρο Κέρκυρας
80 γρ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κέρκυρας

Εκτέλεση-στήσιμο
Κόψτε το λεμόνι στην μέση. Ψήστε το από την πλευρά της σάρκας σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά για 10 περίπου λεπτά να καραμελώσει. Από αυτό το λεμόνι θα κρατήσουμε το ξύσμα και το χυμό του. Στη συνέχεια στο ίδιο τηγάνι προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και σε μέτρια εστία τηγανίζετε την κάπαρη μέχρι να γίνει τραγανή. Στραγγίζετε και κρατάτε στην άκρη για το τελείωμα.

Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα, ξεκινώντας από κρύο σκεύος σε μέτρια εστία, βάζετε το ρύζι και ξεκινάτε σιγά σιγά να το καβουρδίσετε μέχρι να το νιώσετε αρκετά ζεστό στο χέρι σας για να βγάλει αρώματα. Προσθέτετε την σκελίδα σκόρδο, το δαφνόφυλλο και το μισό νερό.

Ανακατέψτε τακτικά. Μόλις τραβήξει το νερό προσθέστε σταδιακά το υπόλοιπο ώστε να ελέγξετε τον επιθυμητό βαθμό βρασμού (να κρατάει στο δόντι). Προσθέτετε το κρεμμυδάκι και αφήστε εκτός φωτιάς για τουλάχιστον τριάντα δευτερόλεπτα να ξεκουραστεί. Στην συνέχεια προσθέτουμε για το τελικό δέσιμο το βούτυρο, το τριμμένο τυρί, τον χυμό και το ξύσμα λεμόνι από το ψητό λεμόνι ,το ελαιόλαδο και ανακατέψτε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, δοκιμάστε και διορθώστε αλάτι και πιπέρι. Αφαιρείτε το σκόρδο και το δαφνόφυλλο.

Διαλέξτε το πιάτο που θα σερβίρετε τοποθετήστε στην μέση το ρύζι και διακοσμείστε με μερικά φρέσκα μυρωδικά, την τραγανή κάπαρη, τις ελιές, τα αμύγδαλα.

Μυστικά που μοιραζόμαστε
Συνοδέψτε με ένα λευκό κρασί ρομπόλα ή κακοτρύγη.
Τα πλεονεκτήματα σε αυτή την συνταγή είναι πως σε ελάχιστο χρόνο και με λίγα σκεύη φτιάχνουμε ένα φίνο ,υγιεινό ελαφρύ και οικονομικό πιάτο εστιατοριακού επιπέδου που μπορούμε να κάνουμε για περισσότερα άτομα αν έχουμε καλεσμένους ή για την οικογένεια χρησιμοποιώντας ελάχιστα θρεπτικά προϊόντα και που ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει στα γούστα του ανάλογα και με τα προϊόντα εποχής προσθέτοντας από γαρίδες μέχρι κολοκυθοανθούς, ζωμό κοτόπουλο κτλ.

Share
Get Social